At hoppe i bilen med børnene, og tage på bilferie har for mange afløst den klassiske charterferie, og med god grund. Man er langt mere uafhængig, man slipper for gruppeoplevelser samt man kan vælge adskillige rejsemål da man jo er mobil. På trods af dette er en bilferie med børn dog noget helt andet, end da du som ung tog afsted i bilen eller på interrail med vennerne. Som forælder ved du, at glade børn giver glade forældre, og at kedsomhedstærkslen er noget lavere. Det er derfor vigtigt inden man starter rejsen, at man nøje planlægger turen, så børnene ikke lider for meget. Står du og mangler et tilskud til netop din bilferie, så klik her.

Turen i et hug eller med pauser undervejs.

Det gør selvfølgelig en forskel om turen går til Firenze, Paris eller Vesterhavet, og det er derfor vigtigt at overveje selve turens længde, og om det er noget der bør gøres i et stræk eller med pauser ind imellem. Hvis valget er at tage turen i en omgang, ville et godt råd være at køre de længste stræk mens børnene sover på bagsædet. Det vil spare børnene for den unødige kedsomhed, samt give dig plads til at fokusere på at tilbagelægge så mange kilometer som muligt inden de vågner. Hvis valget er pauser undervejs, er det en god ide at undersøge spændene destinationsmål undervejs (det hjælper hvis de er børnevenlige), og derefter indberegne dem i turen. En bilferie med flere stop behøver jo ikke blive ringere af den grund; snarere tværtimod.

Husk mad og drikke.

Uden mad og drikke duer helten ikke. Husk at medbringe koldt vand i en termokande med krus, små stykker frugt som en snack og lidt brød. Dette vil virkelig være guld værd på især de længere ture. Undgå for guds skyld slik og sodavand; det er usundt og giver får blodsukkeret til at stige, og den medfølgende energieksplosion vil nok ikke være den bedste forudsætning for en god biltur. Sørg i stedet for at børnene drikker rigeligt med vand, og spiser deres sunde snacks for derved at undgå irriterede og trætte børn på bagsædet; og det samme gælder i øvrigt de voksne passagerer.

Sikkerheden skal være i fokus

Alle i bilen skal være godt og forsvarligt fastspændte med sikkerhedssele eller i barnestol. For en sikkerheds skyld er det desuden også en god ide at give bilen et serviceeftersyn inden afrejsen. Hvis der medbringes legetøj, bøger, flasker, madkasser osv. til børnene, skal de anbringes i en taske eller rygsæk på gulvet eller i sædelommerne. De kan nemlig udgøre en sikkerhedsfare i tilfælde af en kollision, hvis de ligger og ruller rundt løse på gulvet.

Gør turen mere overskuelig for børnene

De fleste børn, og især de helt yngste, har ofte vanskeligt ved at forestille sig en lang rejse i bil. Prøv en teknik, hvor man turen opdeles i overkommelige bidder. Dette kan let gøres ved f.eks. at fortælle børnene “Nu kommer vi snart til grænsen”… eller: “hvis vi synger cirka 2 sange, så kommer vi til en ny by, hvor vi stopper for at se os lidt omkring”. Det kan i den forbindelse også være en god ide at give børnene et kort, hvor man så kan markere de steder man allerede har passeret (byer, floder, tunneler osv.).

Vi håber denne artikel har hjulpet jer til tage springet, og tage på bilrejse med hele familien; og husk; vær kreativ, tålmodig og allervigtigst; husk at nyde oplevelserne sammen. God rejse!